MEGOSZTÁS

Hajdúszoboszlón már hagyományos őszi gasztrokulturális rendezvény keretén belül az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa Tokaj Régiójának Hajdúszoboszlói Lovagi Széke avatási és előléptetési ünnepséget tartott
2016. szeptember 9–én.
A Fesztivál felvonulás résztvevői a Mátyás király sétányon végigvonulva – mazsorettek és fúvószenekar kíséretében – érkeztek meg a Szent István parkban felállított fesztivál színpadhoz.
A hivatalos megnyitó után borlovagrendünk tagjai busszal az ünnepség helyszínére a Református templomba mentek, ahol Tóth Melinda Anna evangélikus lelkész és Gorcsa György tokaji parókus köszöntötte őket. Borlovagrendünk imáját Bányai Ildikó a Dél-Alföldi Régió egyik vezetője olvasta fel. Rendünk új tagjává Jákim Péter Dániel, Juhász Béla Szilárd és Pinczés Károly lett felvéve. Bortanácsos hölgy lett Shams Anahita, Taghavian Kazerooni Asal ,
bortanácsos Erdős Bálint. Borbírónak Kovács Istvánt, Lukács Zoltánt és Serestyén Jánost léptették elő.
A borlovagi vacsorára a Kemencés Csárda különtermében került sor.
A borlovai vacsora ételei és borai igazán az ünnepi alkalomhoz illőek voltak:

Kecskesajtos rétes vaníliás koktél paradicsom salátával
Erőleves zöldborsós tojáskocsonyával, bébirépával
Kelkáposztás harcsapaprikás vargánya morzsás túrós derelyével,
tejföl habbal
Kacsa „trió” zöld dió lekvárral, zeller és burgonya textúrákkal,
forró körte kompóttal
Mákos guba felfújt mézes gyömbéres sütőtökkel, borsodóval

A vacsorához kínált borok:

Királyleányka 2015 Simon Pincészet (köszöntő bor)
Badacsonyi Rózsakő 2015 Szászi Pince
Csakegyszóval Pinot Noir 2013 St. Andrea
Syrah 2012 Simon Pincészet
(Egri Borvidék Borverseny 2016 Legjobb Vörös bora)
Édes Szamorodni 2013 Disznókő

Nagy tetszést aratott, hogy a borokat a lovagi szék egy-egy tagja mutatta be:
Kovács István a Királyleánykát, Sávolt Péter a Badacsonyi Rózsakőt, a lovagi
szék vezetője Kerek László pedig a Syraht.