MEGOSZTÁS

Összefogás, egység, erősödés

A fenti szavak gyakran és hangsúlyosan elhangzottak október 1-jén a Tokaj – Hegyalja Szüreti Napok 2016 ünnepségsorozat megnyitóján, illetve a megnyitóhoz kapcsolódó eseményeken.

Tokaj város, illetve a környékbeli települések lakossága, valamint az ország számos pontjáról érkezett hazai turisták tömege kísérte végig filmezve, fényképezve és főleg tapsolva azt a felvonulást, amely a Tisza-parti Széchenyi sétánytól indulva vonult el a város főterén felállított szabadtéri színpadig, ahol a sokadalomban a környékbeli országok nemzeteiből érkezett csoportok is gyülekeztek, várva a rendezvény megnyitását. Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának meghívására a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke és a szövetség számos tagja jelent meg egyenruhájában, saját zászlaja alatt. Érkeztek borrendek a Felvidékről is.

A színpadon lezajlott szőlőegyesítés során a polgármesterek a huszonhét hegyaljai szőlőtermesztő település szőlő terméseit egyesítették jelképesen azzal, hogy a termésből egy-egy puttonnyit-kosárnyit egy közös dézsába öntöttek, hogy ezzel összeállítsák a polgármesterek borának alapját. Ez a közös akarat, amely szónokok szerint a borvidék önazonosságának, saját értékeinek a megtalálását és kifejezését is jelentette, elhozta a települések ténylegesen borvidékké való alakulását, a vidék egységének a megerősödését, minek következtében a tokaji bor elfoglalhatja méltó helyét a világ borainak sorában is.

Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának a város színháztermében megtartott avatási és előléptetési szertartásán szintén a fenti szavak, az összefogás, egység, erősödés képezték a szónoki gondolatok gerincét. Borlovagrendünk megerősödését az utóbbi években már megtapasztalhattuk. Az egység, a közös gondolkodás és cselekvés megerősítette a Rendet. A tokaji avatás ennek a megerősödésnek szerves folytatása volt: jelezte, hogy a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségében is elfoglaltuk méltó helyünket. Az avatási ünnepségen a színpadon az elnök vezényszavára a Borlovagrend egyes régióinak egységes kék zászlói mellett az MBOSZ megjelent tagszervezeteinek zászlai, lendültek a magasba.

A szertartást megjelenésével megtisztelte Koczor Kálmán, az MBOSZ elnöke, aki üdvözlő beszédében szintén a három szó köré fűzte gondolatait. A Szövetségből megjelent borrendek voltak: Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend, Budavári Szent György Borrend, Csallóköz-kürti Borbarátok Asztaltársasága Borrend (Szlovákia), István Nádor Borlovagrend, Kunsági Női Borrend, Lorántffy Zsuzsanna Borrend, Noé-hegyi Szent István Borlovagrend, Ordo Vini Venatorum Vadász Borrend, Pannonhalmi Szent Márton Borrend, Police Borrend, Promontorium Borlovagrend, Szent Benedictus Borlovagrend. Jelenlétével és zászlóinak magasba emelésével megtisztelte ünnepségünket Felvidékről a szádalmási Szent Orbán Borlovagrend is.

Az ünnepség végén, mielőtt a himnuszok felhangzottak volna, Pammer István borlovag, az EBMK elnöke az összefogás apropóján kihirdette, hogy a 2014. novemberében a Csávossy György versére Kerek Gábor által komponált, az Aggteleki Cseppkőbarlangban az Ózd Városi Vegyes-kar által bemutatott, „Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának elöljáró éneke”, – amit röviden himnuszunkként emlegettünk – reménye szerint rövidesen a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének a Himnusza lehet. Legyen mindez így. ISTEN ÉS A BOR DICSŐSÉGÉRE!

2015. október 3-án Dr. Cs J. borlovag