MEGOSZTÁS

A Dél-alföldi Régió Szegedi Lovagi Széke 2016. december 9-én tartotta évzáró rendezvényét. Bodor Dezső rendtársunk, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatója meghívására megcsodálhattuk Szeged adventi fényeit – háttérben a Fogadalmi templom tornyaival és a Belvárosi híddal – a szegediek által Öreg Hölgynek becézett Szent István téri víztorony tetejéről (41,85 m magasságon).

A több mint 100 éves torony Zielinski Szilárd alkotása, akiben az első műszaki doktort, a vasbetonépítés meghonosítóját, a Mérnöki Kamara első elnökét tisztelhetjük. A Szent István téri víztorony alapvetően Szeged vízellátó rendszerének szerves része. A földszinten a vízhez kapcsolódóan, a helybéli Bánffi István szikvízgyártó gyűjteménye kapott helyet a „Szódavíz egy magyar kultuszital” címmel.

Érdekesség, hogy a toronyban elhelyezett fizikatörténeti kiállítás része a föld forgását bizonyító Foucault-féle inga, amelyet mozgás közben Dezső be is mutatott nekünk. Ez után Dezső saját készítésű pálinkájával és olaszrizlingjével koccintottunk, majd megnéztük a víztorony felújítása során létrehozott Mérnök Pantheont, ahol helyet kapott Bodor Dezső nagyapjának nagybátyja, Korb Flóris építőművész szobra, aki a Szent István téri víztorony építész tervezője. Dezső nagyon büszke arra, hogy az Öreg Hölgy Szeged jelképe lett.

Ezt követően 18.00 órától került sor az adventi évbúcsúztatóra a víztorony mellett álló Szent István étteremben, ahol a Szegedi Lovagi Szék rendi tagjai, családtagjai és a rend iránt érdeklődők egy jó hangulatú évzáró baráti találkozón vettek részt. Az évzárón röviden felidéztük a 2016-os év eseményeit, megegyeztünk a karácsonyi adományozásról, s megkezdődött a szegedi májusi avatási rendezvény előkészítése.

A munka után Borlovagi záró vacsorára került sor, amelyet Veszprémi Károly borlovagrendi tagunk szervezett. Karcsi vadászott már nekünk a korábbi vacsorákra szarvast, majd vaddisznót, most újabb meglepetéssel készült, őzsutát lőtt, s ebből készült a felséges ételsor. Menü: vadragu leves, őzsuta pörkölt házi pirított tarhonyával, vegyes savanyúsággal, Gundel palacsinta. Elmondhatom, hogy senki nem maradt éhesen!

Az est jó hangulatú baráti beszélgetéssel zárult. Hálás köszönet Bodor Dezsőnek és Veszprémi Károlynak a szervezésért!

Bányai Ildikó régió vezető