MEGOSZTÁS

Csaknem három éve már, hogy az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa és a szlovákiai Szádalmás (Jablonov nad Tornau) Szent Orbán Borlovagrendje egymásra talált, és közös rendezvényeiken együtt képviselik, ismertetik, népszerűsítik a borkultúra ügyét, hagyományait. Fontos ez a tevékenység, ha tekintetbe vesszük, hogy a bor – sok minden más pozitív tulajdonsága mellett – a barátság itala is. Ez a barátság nyilvánult meg a hétvégén is, amikor a szádalmási református templomban egy református, római katolikus és evangélikus lelkészek által celebrált ökumenikus istentisztelet után sor került a Magyarországi Konzulátus Borsodi Régiójához tartozó Felvidéki Lovagi Szék új tagjainak az avatására, illetve a régió több tagjának bortanácsossá, illetve borbíróvá történő előléptetésére.
A Felvidéki Lovagi Széket azok a szádalmási borbarátok hívták életre, akik fontosnak tartották egy olyan magyarországi borlovagrendhez való tartozást, amely a Kárpát-medence borkutúrájának a határok nélküli ápolását, népszerűsítését tűzte zászlajára. Így nem véletlen, hogy a február 18-i avatási és előléptetési ünnepségen egymás mellett álltak a Borsodi Régió régi és új tagjai, akik Magyarországról, Szlovákiából és a romániai Partiumból érkeztek az ünnepségre.
Az ünnepélyességében és eszmeiségében felemelő templomi szertartás után, a lovagi vacsora keretében ismerkedhettünk a Szádalmás-környéki Karsztikum szőlészeti-borászati tevékenységével, hagyományaival, természetesen az ott termelt borokon keresztül. A Granáriumban megrendezett vacsorához alapanyagot szolgáltató hízó reggel még felébredt, aztán…
Visszatérve a borokra: amint azt a helyiek délelőtti ismertető előadásán megtudtuk, a környékbeli falvak csaknem ezer éve lakottak már, és a szőlő mindig megtermett a határban. Pincéket itt nem ástak, mert a sziklás talaj nem tette lehetővé, de igen szép pincéket építettek a hegy fölé. Tanulság: a jó bor mind a földalatti mind a földfeletti pincében, ha azok egyébként alkalmasak a borok érlelésére, tárolására, egyaránt jó bor lesz.