MEGOSZTÁS

Újabb adag könyvszállítmány ért célba február 27-én Kárpátalján, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban, ahol egy, a Borlovagrendünk által összegyűjtött, újabb 1200 kötetnyi adománycsomag első szállítmánya, mintegy 340 feldolgozott (azaz szerző, cím és kiadó szerint lajstromozott) és becsomagolt könyv talált új gazdára.

Adományunk címzettjeinek felkutatásában és a több szakaszban történő kiszállítás megszervezésében jelentős mértékben segítségünkre volt Orosz István Atya, a máriapócsi Kegytemplom igazgató lelkésze, aki korábban 17 évet szolgált Kárpátalján, és áldásos tevékenységének egyik jelentős eredménye éppen a karácsfalvai iskola megalapítása és megvalósítása volt. Segítségéért itt is köszönetet mondunk Neki.

Találkoztunk az iskola vezetőivel, de a diákokkal is. Felemelő érzés volt azok között a sugárzó szemű, igen fegyelmezett magyar középiskolás gyerekek között lenni, akik az egész Kárpátaljáról gyűltek ide, hogy anyanyelvükön végezhessék el a középiskolát.

A könyveket, melyeket Pammer István elnök úr kísérőlevelével együtt Lődár Jenő parókus úrnak, a Görögkatolikus Ifjúsági Szövetség elnökének adtunk át, Fürjes Pál borlovag, a Felvidéki Régió vezetője és dr. Csuták János borlovag, a Borlovagrend nagykövete szállította ki és adta át. Az átvevők, a könyvekért mondott köszönetükben – a könyvek értéke mellett – azt a szeretetet és egymásra találást hangsúlyozták, amit e mögött az akció mögött éreztek. Ez a sugárzó szeretet érződött a bepakolásból részt vállaló és az átadáskor is jelen lévő diákok tekintetében is. Mindez kárpótolt bennünket a zimankós téli, esetenként nem éppen veszélytelen útviszonyok okozta izgalmaink miatt is.

A könyvek átadása után, ill. az ebédnél egy kis „palackváltás” -ra is sor került. Mi egy szerény Kárpát-medencei borgyűjteményt adtunk át, ebédkor pedig konstatálhattuk, hogy Nagyszőllős nem véletlenül volt a Kárpát-medence ismert és méltán elismert borvidéke.

Végül megállapítottuk: az ajándék szülte a legnagyobb ajándékot, ugyanis ismeretlenül is egymásra találtunk mi és a kárpátaljai magyarság egy kis csoportja

Isten és a bor dicsőségére!

2018. február 28.

  • csj. bl. –

MEGOSZTÁS
Előző cikkLOVAGI NAP
Következő cikkLOVAGI NAP