MEGOSZTÁS

SZÁMVETÉS 2017-RŐL

Eltelt egy szűk esztendő a legutolsó Lovagi Közgyűlés óta. A Lovagi Elnökség újra Debrecen városában találkozott, hogy számba vegye mindazon történéseket, eredményeket, amelyek az elmúlt évben születtek, értékelje azokat, és a beszámolót a Közgyűlés elé terjessze. Hosszú volt a lista, változatos programok, akciók, ünnepségek sorozatát értékelhette az Elnökség a tanácskozáson. Igazán elmondható, hogy a Borlovagrend, egyik fő tevékenységeként 2017-ben is hatékonyan támogatta a kultúrát. Ennek legkiemelkedőbb eseménye a Mathiász-szobor felállítása a Corvinus Egyetem kertjében. Vagy sorolhatnánk a könyvküldési akciót, melynek keretében már 1500 kötetnyi könyv került a Kárpát-medence különböző olyan pontjára, ahol ezekkel a könyvekkel is hozzájárulhattunk a magyar nyelv ottani fennmaradásához, ápolásához.

A részletes gazdálkodási eredmények majd a jegyzőkönyvekben szerepelnek, de a jövőre nézve biztató és fontos szempont, hogy az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa 2017. évi gazdálkodásának szaldója pozitív.

Az Elnökség tagjai már pénteken megérkeztek a Cívis Városba, és az elnökségi ülés előestéjén egy baráti vacsorán vettek részt az MBOSZ-től megjelent vendégekkel, barátokkal. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy azok a szervezetek, akikkel az év során együtt munkálkodunk a borkultúra ügyén, Borlovagrendünk legnagyobb éves rendezvényén velünk együtt örüljenek az elért eredményeknek, velünk együtt ünnepeljenek a borlovagok avatási ceremóniáján, majd az azt követő lovagi estélyen.

A baráti vacsora után a társaság átsétált az Egri Borozó Borbarát Bár Galéria borozóba, amit Kovács István borlovagrendi társunk üzemeltet. Egy kulturált borozó működtetése minden város belvárosának érdekes színfoltja lehet, de itt többről van szó. Az itteni rendezvények ténylegesen a kultúra egy meghitt szigetévé tették a borozót, ami köszönhető Kovács Pistának. Közismertek időszaki kiállításai, melyeket neves, vagy éppen művészi pályájuk első lépéseinél járó képzőművészek alkotásaiból állítanak össze, vagy érdekes csemegének ígérkező kamarakoncerteket rendeznek, és a sornak itt még koránt sincs vége. Ők is szem előtt tartják a Kárpát-medence egészének a borkultúráját, annak ápolását. Ennek keretén belül fűzik egyre sorosabbra kapcsolataikat az Érmellék borászaival, hiszen tudjuk, valamikor Érmellék volt Debrecen városának szőlőskertje és legfőbb borellátó vidéke.

A borlovagavatási ünnepség előestéjén Kovács Pista különös meglepetéssel kedveskedett a megjelent vendégek számára. Fiatal művészbarátaival tíz, előre elkészíttetett gipszlapba préselték az Elnökség tagjai és más vendégek tenyérlenyomatait. Az így kapott, elegáns név felirattal ellátott lapok szándékai szerint a borozó falát lesznek hivatottak díszíteni. Megható kedveskedés…

2018. április 9-én.

dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
bst
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav
dav

– csj. bl. –