MEGOSZTÁS

  Idén áprilisban, első alkalommal ítélték oda borásznak a Csávossy György emlékdíjat. Lassan már három éve, hogy a díj „névadója” előre ment megszemlélni az égi szőlőskerteket, ahol talán rálel a maga által kinemesített Herkulesre is, melynek különleges bársonyos, ugyanakkor tüzes, telt borát párszor nekem s volt alkalmam megízlelni.

Gyurka Bácsi 2013-tól tiszteletbeli tagja volt Borlovagrendünknek, avatására Ózdon került sor. Ő írta az olykor Rendünk himnuszaként is emlegetett Elöljáró énekünk szövegét, amely minden jelesebb borlovagrendi rendezvényünkön felcsendül.

A 2017-ben alapított díjról Gyurka bácsi fiát, ifjabb Csávossy Györgyöt kérdeztük. Írásos válaszát az alábbiakban tesszük közzé.

  • csj. bl. –

Dr. Csávossy György, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének korábbi elnöke, majd tiszteletbeli elnöke a 90-es évek elején indította el számos erdélyi és partiumi, szőlőtermesztő hagyományokkal rendelkező település borversenyét. Ezek a versenyek, a megméretéseket követő szakmai kiértékelések felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak a kisgazdáknak a fejlődésben, a minőségi borkészítés terén.

1999-ben “mindenki Gyurka bácsija” elérkezettnek látta az időt egy egész Erdélyt átfogó borverseny létrehozására. Így született meg az Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny, az erdélyi gazdák legfontosabb borszemléje, melyet aztán évente váltakozó helyszínnel rendeztek meg az RMGE égisze alatt, a legjelentősebb erdélyi borvidékeken. A kezdetektől a verseny lelkes támogatói voltak a Magyar Bor Akadémia tagjai, akik mindig nagy örömmel vettek részt a borok bírálatában.

A “borpápa” végzetes balesete bekövetkeztéig részt vett a csúcs-zsűri munkájában, bár a verseny szakmai védnökségét utolsó éveiben átruházta a kitűnő borász szakemberre, Balla Gézára. Sztoikusan, a rá jellemző humorral nyugtázta az idő múlását: -Barátaim, szívesen elmegyek “díszmajomnak”, de bevallom, egy egész verseny zsűrizése már nem nekem való. Csináljátok ti, fiatalabbak! A jó borokat azért el ne felejtsétek az elnökségnek is átküldeni!

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete 2017-től kezdődően, volt elnöke emlékének adózva, létrehozta a Csávossy György-emlékdíjat, amelyet tavaly az Erdélyi Gazda folyóiratnak ítéltek oda, elismerésķéppen a lap majd’ két évtizedes érdemeiért a verseny támogatásában, népszerűsítésében, eredményeinek rendszeres közlésében és nem utolsó sorban a sok-sok értékes szőlészeti és borászati cikk közléséért.

Idén, április 28-án mosolygós napsütés köszöntötte a szilágysági Kémeren az erdélyi borász kisgazdákat. Sokan személyesen is eljöttek, ki ne volna kíváncsi olyan szakemberek értékelésére, tanácsára, mint Légli Ottó, Vincze Árpád, Módos Péter, vagy Balla Géza? A XIX. Erdélyi Szőlőhegyek Borversenyen az emlékdíjat, Deák Árpád nagyváradi szobrászművész bronzplakettjét, a legmagasabb pontszámot elérő bor, a kémeri Fort Silvan pincészet 2016-os olaszrizlingje nyerte.

A versenyt követő ebéden sok finom versenybort is megkóstolhattak a jelenlevők. Talán ez okozhatta, de többen határozottan állították, hogy az égen a kevés felhő mögül néhány arcot véltek felbukkanni. László Gyulát, Ásvány Ákost, Török Sándort és még jónéhány régi barátot. Talán egy ismerős hang is felcsendült: – Fiúk, mondtam én, nem kell siratni az erdélyi borászatot! – Jól van, Gyurka. De most már bontsál fel egy Herkulest!

(E sorok írójának alkalma volt bírálni szinte valamennyi Erdélyi Szőlőhegyek borversenyen. A növényvédelmben kezdte pályáját, majd apja tanácsára lett pezsgőgyári szakember, később minősített borkóstoló: – Hidd el fiam, nagyobb örömöd lesz a borkészítésben és a kóstolásban, mint a szőlő permetezésében. Igaza volt. Köszönöm, Apám!)

Ifj. Csávossy György