MEGOSZTÁS

Újabb könyvszállítmány Erdélybe

Március 26-30. között újabb könyvszállítmányt vittünk Erdélybe a Hajdúszoboszlói és az az Ózdi Lovagi Székek szervezésében. A sárospataki Református Kollégium Könyvtárából sikerült közel 300 kötetnyi gyűjteményt megszereznünk és gazdagítani vele ezúttal Egyedszentkirály szórvány település magyar lakosságának a református egyházközség által működtetett kölcsönkönyvtárát.

Külön örömünkre szolgált, hogy ezúttal felkereshettük Gyulafehérvár egyetlen magyar óvodáját is, ahol 50-60 kötetnyi, magyar szerzőktől – köztük klasszikusoktól is – származó meséskönyvet adtunk át. A kis nebulóknak a szemét a meséskönyvek mellett a köpeny, de főleg a lovagi kard is igen-igen megcsillogtatta.

Útközben koszorút helyeztünk el Vasvári Pál kopjafájánál Körösfőn, a nagyenyedi vár falán, ahol 1849. lemészárolt áldozataira emlékeztünk. Csávossy Gyurka bácsi csombordi sírján még a tavalyi mellé helyezhettük el ide koszorúnkat.

Útközben, amire időnkből futotta, nem maradtunk le: Nagyvárad, Kalotaszeg, Nagyenyed, Gyulafehérvár, Torockó, Kolozsvár látnivalóit nézhettük meg újra, és még a borokról sem feledkeztünk meg. Enyeden a Takács Pincét, Fehérváron pedig Tóth Csaba barátunk pincéjét látogattuk meg, kóstoltuk a boraikat. Megint konstatálhattuk: Erdély-hegyalja borai sem véletlenül voltak régtől fogva nagy világversenyek aranyérmes szereplői.

2019. ápr. 3.

– csj –